dimarts, 28 d’abril del 2009

¿Quién Mató a Palomino Moreno?

Em vaig llevar molt d’hora per fer una activitat que ja escriuré a l’apartat d’experiències inoblidables. Per això ahir, dilluns, no vaig poder escriure l’entrada que tocava. De totes maneres, fins que no tingui les fotografies no la faré, així que mentrestant , i aprofitant que justament durant el trajecte de tren, per tornar de Sant Andreu de la Barca d’on venia de fer aquest secret, doncs em vaig acabar el quart llibre aquest mes. Quina barbaritat! Això s’està convertint més aviat en un comentari de llibres que no pas en un bloc personal... no esperava tenir aquest ritme, hauré de començar els pilars de la terra o d’altres d’envergadures similars com el Quixot.

¿Quién mató a Palomino Moreno? És un llibre d’assassinats i investigadors. Mal exemplificat seria com un d’aquests de l’Agatha Christie, però escrit per Mario Vargas Llosa. Comença i acaba igual:
-Jijunagrandíssimas! - Exclamació que fàcilment es pot intuir com un mecagonlaputa d’aquí, no oblidem que és peruà, i totalment justificable en tots dos casos. I justament per aquest fet, el d’escriure amb un castellà un punt especial, té més gràcia (o a mi me’n fa més pels motius tantes vegades anomenats).
L’altre punt que el distingeix de les novel•les d’intriga de la senyora Agatha és que els personatges estan fabulosament caracteritzats. No són cap famós detectiu, són dos cholitos de la Guardia Civil contra los peces gordos” d’un poble petit i perdut del Perú.
En fi, una trama senzilla, més del que sembla quan l’estàs llegint, amb un correcte fil conductor i una narració amena i entretinguda, doncs va mesclant els esdeveniments policials fruit de les investigacions amb la vida quotidiana del protagonista.

No el recomanaré amb un fervor desmesurat, però si que està bé de llegir per passar l’estona.