dimecres, 16 d’octubre del 2013

El ciclista i la justícia



N'estava fart, tip, fins al capdamunt. En definitiva, que ja n'hi havia prou. No volia seguir sent el ciclista que rep totes les esbroncades dels conductors inadaptats als temps que corren, aquells conductors que es creuen que ells tot ho fan bé i no poden veure que, en moltes ocasions, les accions de la resta de mortals tenen un motiu diferent al de tocar-los la pera intencionadament. No volia més botzinades de taxistes enfadats per estar utilitzant el carril especialment dedicat a ells, ni tampoc d’acollonir-se veient com s’apropa inexorablement per darrere un bus d’un bon grapat de tones. Prou d'ensurts de motos passant massa properes a velocitats exagerades tenint present que l'estabilitat d'una bicicleta empesa per unes cames cansades en plena pujada no és les mateixes que la proporcionada per un motor de 2 o 4 temps amb un simple moviment de canell. S'havien acabat els tufs dels tubs d'escapament directament als morros al sortir del semàfor. Va decidir posar les coses al seu lloc, ell s'enduria una rascada (com a mínim) però donaria una lliçó a la resta d'implicats.

Així és que aquell dia, pedalava atent als esdeveniments que poguessin ocórrer. Va decidir agafar el carrer de Maria Claret, doncs té tots els requeriments necessaris: Bastant de trànsit, de semàfors verds ben concatenats, carril bus i està a l’eixample.  Va posar-se al bell mig del carril, per indicar clarament que aquell era seu.

Primer va estar mirant fixament un conductor. Aquest, al seu temps, va fer igual, com preguntant-se què carai volia el ciclista. I clar, les desviacions d’una bicicleta, per grans que siguin, difícilment se surten del carril, però el cotxe, que tenia un autobús al costat, va anar-se’n lleugerament a la dreta. Suficient perquè la massa de l’autobús li arranqués el retrovisor. Van parar tots dos amb la tranquil·litat de saber que quin remei, això em passa per idiota.

Va seguir endavant, al ritme que marquen unes cames encara no massa cansades. De sobte, a no més de mig metre, una moto passa fent una mena de zig-zag, remenant el cul, esquivant la bici i un cotxe al mateix temps. Era el moment que estava esperant. Es fa l’espantat i tomba el volant a l’esquerra (quina si no), bruscament.

Xoca, mig de costat, contra un desafortunat vehicle estacionat. La bicicleta s’atura de cop i ell salta de la bicicleta, primer impactant amb el cap contra el vidre de l’acompanyant i posteriorment arrossegant el cos descontrolat per terra. Darrere se senten els xiscles dels pneumàtics frenant de cop i un sec so metàl·lic de les rodes esclafant la vermella bicicleta. Nous estridents frens al màxim rendiment. I impactes entre cotxes més enllà.

El noi, amb el front rajant de sang, les mans envermellides i el cos ple de rascades alça el cap. Uns metres més endavant, veu la moto que no es dona per al·ludida i continua el trajecte, però davant dels crits dels vianants, que han entès que ella és la culpable de la situació, un veí anota la matrícula.

Aniran a jutjat una bona colla de gent. Testimonis, assegurances vàries, policies, els conductors i el noi.
Hi haurà allò que en diuen justícia. Que sé que vol dir, però que no arribo a entendre.