dijous, 26 de setembre del 2013

teoria del desenvolupament capitalista



Llibre a moments pesat, com tot llibre de teoria econòmica, però els darrers capítols són estel·lars, sobretot per com la il·lusió fa veure un futur entendridor. Acostumo a doblegar els escaires de les pàgines per, després, identificar on haig d’anar a buscar el paràgraf interessant, ja sigui per escriure’l, per recordar-lo o per tants altres possibles motius. He acabat fent 21 plecs. Aquí venen només els del final.
De motor del capitalisme, el militarisme s’ha convertit en la malaltia del sistema”.
“Durant les etapes posteriors a la revolució mundial, la democràcia podrà, per fi, fer honor a les promeses que fins ara s’han mantingut incomplertes enmig de les frustracions d’un sistema econòmic autocontradictori”
“L’ascens al poder d’un partit polític del tipus que és necessari, només és concebible en un món abstracte on hagi estat desterrat el penetrant poder social i polític del capital. En el modest món de la realitat, el capital ocupa les posicions estratègiques. El diner, el prestigi social, la burocràcia, les forces armades de l’Estat, els mitjans de comunicació, totes aquestes coses les controla el capital i les utilitza, i seguirà utilitzant, fins l’extrem per mantenir la seva posició.”
“ La reforma liberal pressuposa que l’Estat a la societat capitalista és, com a mínim potencialment, un òrgan de la societat en el seu conjunt que es pot fer funcionar en interès de tota la societat. Ara bé, històricament, com sabem d’anàlisis de capítols anteriors, l’Estat de la societat capitalista ha estat sempre, davant de tot i per sobre de tot, el guardià de les relacions capitalistes de propietat.”
“Sota la doctrina feixista, l’oci forçat [del capitalisme en forma d’aturats] cedeix l’espai a la violència i la matança.”
“El capitalisme només té una dimensió: la dimensió de la magnitud”
“És notable la desviació de la idea nacional del reconeixement del dret d’autodeterminació i independència cap a la glorificació de la nació pròpia contra la dels altres. Tot i així, es significatiu que el nacionalisme continuï duent les senyals dels seus orígens. Inclús quan és més evident que se l’invoca amb interès de la dominació, el vocabulari de llibertat, alliberació, autodeterminació, etc, es conserva fidelment.”